Juksi näitetrupp

Draama rakendamine erivajadustega inimeste teenistusse, aitab välja tuua nende arengupotentsiaali ja loob pinnase lavastuse tekkele. Lavastuse loomine eeldab head lugu, mis kõnetab nii näitlejat kui vaatajat. Huvipakkuv süžee, mängulised karakterid, mõtestatud ja mõistetav tekst – siit algab loominguline protsess, mis viib etenduse sünnini.
Näitetrupp on tänaseks tegutsenud 10 hooaega. Aastate jooksul on valminud mitmed eriilmelised etendused. Esinemised: Savilinnu festival alates 2008 Tartu Sadamateatris, Tallinna Vanalinna päevad, Mäetaguse, Ida- Virumaa rahvusvaheline rakendusteatri konverents, Euroopa kultuuripealinn Turu 2011 raames Some Body Plays festival, Võru folkloorifestival, Baltica 2016 Mooste pärimuspäev, Saku valla laste teatripäev, Tartu Puuetega Inimeste Kultuurifestival, Tallinna sotsiaalasutused.

Käesoleval aastal kuulub näitetruppi 9 liiget, nii eesti kui ka vene rahvusest noored, samuti juhendajad/tugiisikud. Alates 2014. aastast on näitetrupp Eesti Harrastusteatrite Liidu liige.

„Ja lugu sündis maailma“ /Aafrika muinasjutu ainetel/, valmis 2013. aasta kevadel ja oli pühendataud Maarjamaa 800 juubeliaastale. Etenduses põimuvad pillimäng, sõna ja liikumine.
Etendus pärjati 2013. aasta mais Savilinnu teatrifestivalil Tartu Sadamateatris laureaadi tiitliga.
Etendust saab vaadata: :www.youtube.com/watch

„Väravamäng“ esietendus toimus 2015. aasta märtsis Tallinnas Hopneri Majas. Etenduses loovad omapärase mustri eesti folklooripärandi rikkus /regilaulud, loitsud, vanasõnad, mõistatused, laulumängud, muinasjutud/, mille tegevus-mängulisus, mõtteheietused ja aegumatu helimaailm loovad silla tänasesse päeva. Dekoratsiooni detailid – saori telgedel kootud värvirõõmsad kangad ja kõlalaudadega kootud vööd on valmistatud Juksi noorte poolt. „Väravamäng“ sai suure tunnustuse osaliseks XXI Vabariiklikul Puuetega inimeste Kultuurifestivalil Tartu Vanemuise kontserdisaalis 2016 aasta. Sama aasta juunis osaleti Rahvusvahelisel pärimuspeol BALTICA 2016 Mooste Pärimuspäeval.

Etendust saab vaadata: :www.youtube.com/watch

Juhendaja Zoja Mellov