Virr-varr töövarjud

Läbi paljude aastate on Tallinna Tugikeskuses Juks tähistatud töövarjupäeva, mis tänaseks on juba muutunud läbi kuu kestvaks ürituseks. Kui traditsiooni alguses oli rõhk meie oma klientide ja töötajate varjutamisel, siis viimasel paaril aastal oleme otsinud võimalusi tutvuda põnevate ametitega väljaspool Juksi, mis seostuvad meie kõikide igapäevaeluga.

Töövarjukuu algas külaskäiguga Nõmme raamatukokku, kus meid võttis vastu juhataja Helena Kostenok. Helena tutvustas meile raamatukogu fondi, tutvustas teavikute otsimist arvuti abil ja raamatukogu üldist tööd.

Noortele oli uudiseks, et raamatute koju laenutamine on raamatukogu tööst ainult väikene osa. Raamatukogus tehtav töö on enamasti seotud info leidmisega ja seal toimuvate erinevate näituste, õpitubade ja ürituste korraldamisega. Samuti tutvustati, kuidas raamatud tulevad raamatukooku, kuidas neid muudetakse vastupidavateks ja mis juhtub, siis kui raamatud on juba liiga vanad. Kõige meeldejäävam ja lõbusam oli aga kaisukarude näitus. Kõik näituse karud olid pärit ühest kodust- Nõmme raamatukogu pikaaegse bibliograafi juurest.

Veel samal nädalal jõudsid aktiivsed Juksi noored külastada ka Telemaja, kus vastu võttis alati sõbralik Mai Mikiver. Tema juhendamisel sai proovida, mis tunne on olla päris telekaamera operaatorina taga, tutvuda heliruumis toimuvaga, piiluda grimmituppa, nautida erinevate telestuudiote avarust ja tunda ennast kui saatejuht nende kohtadel istudes. Raske öeldagi, mis telemaja juures kõige rohkem meeldis: kas kohatud telestaarid või majas loodav mängumaailm, kus katkused haiget ei tee ja torti tegelikult süüa ei saagi, sest kumbki pole päris, kuigi teleekraanilt paistavad nii tõelised.

Kui päev rohkem kui nädal oli möödas ning käes kuukeskpaik ja reede, seati sammud nii Rahumäele kui ka Suur-Sõjamäele, et tutvuda kahe väga olulise asutuse tööga.

Rahumäel võttis vahvaid juksikaid vastu Lääne-Harju politseijaoskonna välijuht Pirko Pärila. Pirko jagas teadmisi, millised on ühe patrullpolitseiniku tööülesanded,- vahendid ja -masinad. Kõik huvilised said oma käega järgi proovida kuulivesti ja kilbi raskuse, käeraudade tugevused ning julgemad istuda ka politseibussi kongi. See meeldis kõikidele nii väga, et sooviti, et politsei tuleks ka Juksi külastama, et kontrollida, kas kõik ikka käituvad hästi. Loomulikult ka selle pärast, et rääkida, kuidas ohutult käituda.

Samal ajal hoopis teises linna otsas külastasid kaitstud töö osakonna kliendid RagnSellsi jäätmejaama, kus tehti suur ringkäik ja selgitati, kuidas seal prügi sorteeritakse ja mis sellest prügist edasi saab. Samuti selgitati, miks on juba kodus oluline alustada prügisorteerimisega: nii jõuab jäätmejaama selline praht, mille saab uuesti kasutusse anda. Paljude jaoks oli huvitav teada saada, et plastmass pudelid saavad uue elu fliisjakis ja rehvid ripsmetuššis. Personalijuht tutvustas erinevaid jäätmejaamas olevaid ameteid, kuid oma töötajaid väärtustatakse ning millised on karjäärivõimalused.

Kui uuesti nädal aega energiat kogutud, asuti avastusretkele La Muu jäätisevabrikusse, kus sai tutvuda, kuidas mahub nende pisikestesse ruumidesse ära jäätisetootmine. Kui toasuurustesse külmikutesse sisse ei õnnestunud piiluda, sai siiski näha masinaid, mille abil tehakse erinevaid tööosasid, et jäätis lõpuks karpi jõuaks. Ka saime teada, et ikkagi läheb vaja ka käsitsi töö tegemist kõike ei saa masinatele või võõrastele inimestele tegemiseks ka anda. Ringkäigu lõpus said kõik osalejad ka maitsva üllatuse osaliseks, saades valida endale meelepärase jäätisepalli La Muu kohviku valikust.

Viimane külaskäik, et tutvuda põnevate töökohtadega, toimus Tallinna lennujaama. Palju elevust tekitas juba turvakontrolli läbimine, mis oli päris mitmetele oli täiesti esimene kord. Meie võõrustaja Mario selgitas lähemalt, miks tehakse turvakontrolli ja mida töötajad peavad tegema, kui keegi turvaväravas piiksuma hakkab. Koos tutvuti nii lennujaama hoone kui ka territooriumiga ning üllatuseks avastati, et seal on muid hooneid. Väga hea meel oli külastada lennujaamas asuvat päästekomandot, kus tutvustati lennujaamas asuvate päästjate tegevusi.

Lennujaama territooriumil ringi sõites tutvus Mario, kuidas hooldatakse lennukite õhkutõusmise radu talvel, mis on rulatoorid ja miks neid on vaja, miks asub lennujaamas ka politseimaja ja mis on politsei päästesalga ülesanded, lisaks veel palju-palju muud põnevat. Kogu selle aja oli võimalik uudistada erinevate suurustega lennukeid: hobisõidu-, era-, reisi-, ja kaubalennukeid. Lennujaamas oli nii vahva, et kutsuti ka Mariot Juksi külla, et ta kõigile räägiks, kui tore on lennujaamas töötada.

On hea meel, et tänu töövarjukuule täitus nii mõnegi noore pikaaegne soov ja unistus. Ootame põnevusega, mida toob uue aasta november!